Podcast – Öğrencinin Başarı Klavuzu 2 – Aktif Okuma

Bu blogu okumak yerine podcast olarak dinlemek isterseniz üstteki kutudaki ok işaretine klikleyin.

Birinci adım; Gözden Geçirme

Önce okumanız gereken materyali, örneğin kitabın bir bölümünü şöyle bir gözden geçirin. Konunun başlıklarını ve alt başlıklarını okuyun. Çoğu ders kitaplarında her bölümün sonunda o bölümde anlatılan bilgilerin bir özeti bulunur. Bu özet sayfasını okuyun. Yazarın neler anlatacağını tahmin etmeye çalışın. Bunu yaparken sayfanın kenarına veya not defterinize notlar alabilirsiniz. Daha sonra bu notlarınıza bakarak o bölümü ne için okuduğunuzu yani o bölümden neler almak istediğinizi genel hatlarıyla zihninizde belirleyin

İkinci adım; Sorgulama

Konuyu okurken başıkları olduğu gibi değil onu soruya dönüştürerek okuyun. Örneğin konunun başlığı “Canlıların Özellikleri” ise siz bunu “Canlıların özellikleri nelerdir?” Diye okuyun. Çünkü bu sorular daha sonra okuduğunuz bilgilerin zihninizde yersleşmesi için birer kanca gibi bağlantı sağlayacaktır. Sorularınızı bir kağıda yazın. Yazdığınız sorulara bakarak yazarın hangi bilgilere daha fazla önem verdiğini ve böylece konuyu hangi yöne götürdüğünü belirlemeye çalışın. Yazdığınız sorulara zihninizde cevaplar verin.

Üçüncü adım; Okuma

Bu aşamada okumanız gereken bölümü başından sonuna, bir yandan yazdığınız soruların cevaplarını bulmaya çalışarak okuyun. Okurken kendi kelimelerinizi kullanarak not alın, ama not almayı minimum düzeyde tutun. Yazdığınız bu notlar daha sonra üzerine bilgi ekleyeceğiniz bir iskelet oluşturacaktır.

Dördüncü adım; Hatırlama

Okumayı bitirir bitirmez kitabı ve notlarınızı kapatın, onlara bakmadan zihninizde okuduğunuz şeyin en önemli kısımlarını gözünüzün önüne getirin. Bunu yapmanız sizi okuduğunuzu anlayıp anlamadığınızı belirlemeye zorlayacaktır. Öğrendiğiniz bilgileri daha sonra kullanılabilecek şekilde, yani hazmederek öğrenip ognrenmediğinizi belirlemenize yardım edecektir. Ayrıca bu alıştırma neyi anlamadığınızı belirlemenizi de sağlayacaktır. Sizi konu hakkında düşünmeye zorlayacaktır.
Altını çizerek belirtmeliyim bu basamak için, yani hatırlamak için ayıracağınız zaman, okumak için harcadığınız zamandan daha uzun olmalıdır.

Eğer yazmak istemiyorsanız, kitabı veya notlarınızı kapatın ve sesli bir şekilde okuduklarınızı tekrar edin. Şunu hiçbir zaman unutmayın. Eğer şimdi anlatamazsanız, ne yarın derste anlatabilir ne de bir iki hafta sonraki sınavda açıklayabilirsiniz. Onun için zamanınız varken kendi kelimelerinizle anlatabilinceye kadar tekrarlayın.

Beşinci adım: Gözden Geçirme ve Tekrar

Sorularınıza cevaplarınıza ve notlarınıza bakarak okuduklarınızı ne kadar hatırlayabildiğinizi belirleyin. Özellikle hatırlayamadığınız veya atlamış olduğunuz noktalar üzerinde durun. Dikkatli bir şekilde konuyu, veya fikri veya anlatılanı mantıksal bir akış içersisinde bir bütün olarak zihninize yerleştirin. Ve son olarak okuduğunuz materyalin bir bütün olarak zihninizde resmini çıkarın.

Ders çalışırken bu beş basamağı takip ederseniz çok büyük ihtimalle okuduklarınızı hem çok daha iyi anladığınızı hem de çok uzun süre hafızanızda tuttuğunuzu göreceksiniz. Ayrıca sınavlardaki sorulara verdiğiniz cevaplarınızın çok daha detaylı olduğunu göreceksiniz.

Eğer bu beş basamağı biraz daha özetlemek gerekirse, akademik başarının en önemli üç unsurunu ingilizcede 3 R olarak bilinen Read, Record, Recite yani Oku, Kaydet ve Tekrarla şeklinde özetleyebiliriz. Bunu kısaca OKT veya OKUT kuralı olarak hatırlayabilirsiniz. Oku, Kaydet ve Tekrarla..

Açıkladığım bu yöntemi uygularsanız çok büyük faydasını göreceğinize garanti verebilirim.