Podcast – Erteleme ile Baş Etmenin Yolları

Yeni bölümlerin hazırlıkları devam ediyor. Ancak bu arada arşivden bir bölümü sizlerle yeniden paylaşıyorum. Erteleme ile başetmenin yollarını gösteren bu bölümün,  yeni öğretim yılının başlamak üzere olduğu bu günlerde özellikle öğrenci arkadaşlara yardımcı olacağını tahmin ediyorum. Bununla birlikte bahsettiğim yöntemlerin hemen herkesin işine yarayacak yöntemler olduğunu göreceksiniz.

Ertleme, tamamlanması gereken bir işi “bunu daha sonra yaparım diyerek bir sonraki tarihe bırakmak, ağırdan almak ve oyalanmaktır.

Hepimiz günlük yaşantımızda bazı işleri erteleriz.

Birtakım işler vardır ki ertelenmeleri yaşantımızı olumsuz yönde etkilemez.

Ancak belli zaman dilimleri içerisinde bitirilmesi gereken işlerin ertlenmesi başarısızlığa reçete gibidir.

Bir üniversite öğrencisi haftanın 168 saatinin 147 saatini derslerde, çalışarak, yemek yiyerek, uyuyarak, arkadaşları ile vakit geçirerek ve diğer işler için harcar.

Bu süreyi ne derece etkin bir şekilde geçirdiğiniz derslerdeki başarınızı ve istediğiniz şeyleri gerçekleştirmenizi belirleyecektir. Zamanınızı en etkin bir şekilde kullanmanızın iki ana şartı;

  1. Zaman planlaması
  2. “Erteleme” den kaçınmanızdır.

Bunları gerçekleştirmeniz dengeli bir yaşam sürmenizi ve yapmayı istediğiniz şeyler için zaman bulmanızı sağlayacaktır.

İşin güzel yanı ise erteleme ile başetmek için yapabilecek çok şeyiniz olması. İşte bunlardan 10’u;

  1. Kendinize gerçekçi hedefler seçin. Kısa sürece çok fazla şeyi yapmaya ve her yaptığınızı da mükemmel bir şekilde yapmaya çalışmayın.
  2. Ders çalışmayi ve ödevlerinizi enerjinizin en yüksek olduğu saatlerde yapın (eğer erkenciyseniz yani erken kalkıyorsanız, okul işlerini sabah saatlerinde yapın).
  3. Yapacaklarınızın hepsini birden yapmaya kalkmak yerine onu küçük parçalara ayırarak yapın. Çünkü hepsini biranda yapmaya kalkmanız yapacağınız işin gözünüzde büyümesine ve ertlemenize neden olacaktır.
  4. Sizin için en uygun çalışma süresi ne ise onu takip edin. Arkadaşlarınız saatlerce çalışıyor diye siz de saatlerce çalışmayın.
  5. Sabahlamaktan kaçının. Bilimsel çalışmalar yeterli uyku almayan öğrencilerin bilgi depolama ve hatırlamada zorluk yaşadığını gösteriyor. Uykunuzu almaya öncelik verin.
  6. Aktivitelerinizi karıştırın. Belli aralıklarla çalıştığınız veya yaptığınız şeyi değiştirin. Severek yaptığınız işlerin arasına sevmediğiniz, zor veya sıkıcı işleri koyun.
  7. Çalışmanız için uygun bir ortam oluşturun veya bulun. Ortamınızda dikkatinizi dağıtacak şeyleri en aza indirgeyin. Yeterli bir ışıklandırmanın gerekliliğini unutmayın.
  8. Beklenmedik şeyler için fazladan zaman ayırın. Örneğin bilgisayar gibi teknolojiyle ilgili problemler olabileceğini ve yaptığınız işin daha fazla zaman alabileceğini göz önüne alın.
  9. Günlük veya haftalık planınızda, bir toplantıya katılacakmış gibi kendinize zaman ayırın ve takviminize kaydedin. Bu zaman dilimlerini uyku, spor faaliyetleri, ve sosyal ilişkileriniz için, ayrıca rahatlamak için kullanın.
  10. Birşeyi başarı ile tamamladığınızda, işin veya ödevin zorluğu ve harcadığınız süreyle orantılı olmak üzere kendinizi ödüllendirin.

 

sponsor-ilani